ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 150

Fluturaș de stâncă

Fluturașul de stâncă, numit și fluturaș purpuriu, este o pasăre sedentară montană din familia sitidelor. Unii autori o includ într-o familie separată Tichodromidae, alții o includ în subfamilia Tichodrominae, din familia Sittidae. Este răspândită ...

Focă

În general focile Phoca vitulina au în medie lungimea corpului de 170 cm la masculi și de 140 cm la femele, iar greutatea de 150 respectiv 100 kg. Pe când focile Halichoerus grypus au lungimea de 230 cm și ating o greutate de 300 kg. Focile au în ...

Forfecuță (pasăre)

Forfecuța, numită și forfecuță comună, este o pasăre mică din familia fringilide, cu ciocul puternic având vârfurile mandibulelor încrucișate ca niște foarfece, o adaptare perfectă pentru scoaterea semințelor din conurile rășinoaselor, hrana lor ...

Frunzăriță galbenă

Frunzărița galbenă, numită și frunzăriță gălbuie, frunzăriță comună, este o pasăre mică migratoare din familia acrocefalide, care cuibărește în Europa Centrală și de Nord, România, Republica Moldova, Ucraina, nordul Balcanilor, Turcia și partea d ...

Fugaci de țărm

Fugaciul de țărm este o pasăre circumpolară migratoare limicolă de talie mică din familia scolopacidelor, ordinul caradriiformelor. În România este o pasăre de pasaj.

Fusar

Fusarul este un pește bentonic, dulcicol, mic, de 12–17 cm din ordinul perciformelor, care trăiește în apele limpezi, pe funduri nisipoase, cu pietriș sau argilă din bazinul Dunării și al Vardarului. Are corpul în formă de fus, capul este comprim ...

Gaița albastră

Gaița albastră este o pasăre cântătoare din familia Corvidae, nativă în America de Nord. Aceasta locuiește tot anul în estul și centrul Statelor Unite și Canada de sud, deși populațiile de vest pot fi migratoare. Se înmulțesc în pădurile de foioa ...

Gaiță

Gaița este o pasăre de mărime mijlocie 32 – 35 cm având o greutate de ca. 170 g. Penajul gaiței este cenușiu-roșcat, aripile având culoare pestriță de un albastru deschis punctat cu negru. Ea poate imita glasul unor păsări din pădure sau alte sun ...

Gambuzie

Gambuzia sau gambuzia orientală este un pește mic vivipar, dulcicol, din familia Poeciliidae, din apele stătătoare sau lent curgătoare, puțin adânci. Este originar din America de Nord, de unde a fost adus și în Europa. În România gambuziile au fo ...

Găinușă de stepă

Găinușa de stepă este o specie de păsări care face parte din ordinul taxonomic Pteroclidiformes. Pasărea apare în România din timp în timp sub formă de invazii, venind din stepele Asiei Centrale din Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizistan, Mongolia ș ...

Gâscă canadiană

Gâsca canadiană este o pasăre acvatică din familia gâștelor. Arealul ei originar de răspândire este America de Nord unde trăiește în general în regiunile joase, cuibărind lângă lacurile de pe continent, regiunile de preerie și terenurile cultivat ...

Gâscă de vară

Gâsca de vară este o specie de păsări anseriforme din familia Anatidae. Ea este specia tip a genului Anser și poate fi întâlnită pe larg aproape în toată Europa, inclusiv în România și Republica Moldova.

Pinguin Gentoo

Pinguinul Gentoo este o specie de pinguini din genul Pygoscelis. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat această specie ca fiind o specie neamenințată cu dispariția.

Gerbilus cheesmani

Gerbilus cheesmani este o specie de rozătoare mici din subfamilia Gerbillinae a familiei Muridae. Se găsește preponderent între Peninsula Arabică și sud-vestul Iranului. Are blana de pe spate maro-portocalie, abdomenul și pieptul albe, ochii mari ...

Ghiborț

Ghiborțul este un pește de apă dulce răspândit în regiunile temperate ale Europei și Asiei de Nord. Acesta a fost introdus în Marile Lacuri, acolo fiind o specie invazivă, reproducându-se mai repede decat alte specii. Apare în multe iazuri și hel ...

Gimnur

Gimnurul sau ariciul păros este un mamifer insectivor, fiind singura specie actuală a genului Echinosorex, răspândită în sud-estul Asiei.

Gimnurul mic

Este răspândit din sudul provinciei Yunnan China, prin estul și sudul Birmaniei, ce mai mare parte a Laosului și Vietnamului, nordul Cambodgiei și cea mai mare parte a Tailandei, spre sud în Malaezia penininsulară, Tioman Malaezia, Sumatra în spe ...

Gingirică

Gingirica este un pește teleostean marin eurihalin pelagic, asemănător cu scrumbia de Dunăre din familia clupeidelor, răspândit în Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Azov, de unde migrează periodic în fluvii și lacurile litorale. Este un relict ...

Guguștiuc

Guguștiucul, ordinul Columbiformes, asemănătoare cu porumbelul sălbatic. Are penajul cenușiu-brun pe spate și pe pântece, cu o dungă neagră pe gât, lungimea de circa 28 cm și este originar din Asia Mică. Prin 1930, guguștiucul era prezent numai î ...

Gușă albastră

Gușă albastră este o specie de pasăre care face parte din famila Muscicapidae, subfamilia Saxicolinae, genul Luscinia, în trecut fiind încadrată în familia sturzilor. Gușa albastră face parte din neamul privighetorilor, în România fiind o pasăre ...

Gușter vărgat

Gușterul vărgat este o șopârlă din familia lacertide răspândită din peninsula Balcanică până în vestul Asiei. În România trăiește subspecia gușterul vărgat dobrogean care este descris mai jos.

Haliaeetus leucocephalus

Vulturul cu cap alb, acvila cu capul alb, vulturul de mare cu capul alb sau acvila americană este o pasăre răpitoare din America de Nord, faimoasă prin a fi simbolul Statelor Unite. Numele său tradus din engleză este vulturul pleșuv, dar aceasta ...

Hering

Heringul este unul dintre peștii cei mai importanți pentru consum. Speciile mai importante sunt heringul din Atlantic și heringul din Pacific. În locurile din apropierea coastelor unde heringii își depun icrele au apărut așezări omenești, care cu ...

Hermină

Hermină sau hermelină este o specie de animale carnivore din familia Mustelidae, nativă din Eurasia și America de Nord, deosebită de nevăstuică prin dimensiunea mai mare a corpului. Herminele au blană prețioasă, de culoare cafenie vara, și albă, ...

Herpestes edwardsi

Mangusta cenușie indiană este o specie de mangusta nativă pe subcontinentul Indian și Asia de Vest. Este catalogată ca și s pecie cu risc scăzut de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.Trăiește în păduri, tufărișu ...

Hyla alboguttata

Hyla alboguttata este o specie de broască din familia Hylidae, cunoscută și sub denumirea de Broasca de copac cu burta albă. Poate fi găsită pe teritoriul Ecuadorului și în Columbia și Peru. Habitatul său natural sunt pădurile tropicale și subtro ...

Iepure de câmp

Iepurele de câmp sau iepurele comun este un mamifer din familia leporidelor. Această specie populează landșafturile deschise și semideschise din zona temperată a Europei și a unor părți ale Asiei. Numărul iepurilor de câmp este în scădere din cau ...

Ieruncă

Ierunca este o pasăre ce aparține familiei Phasianidae. Trăiește în pădure, fiind foarte sperioasă. Ierunca are mărimea unei potârnichi. Are o coadă lungă, penajul fiind cenușiu-roșcat pătat sau dungat cu alb-negru. Ierunca este răspândită în reg ...

Jder de piatră

Jderul de piatră sau beica este un mamifer carnivor nocturn din familia mustelidelor, cu blană prețioasă, de culoare brun-închis, cu nuanțe spre violaceu, cu puful alb, și o pată pe piept albă cu prelungiri pe cele două picioare anterioare. Are g ...

Kinkaju

Kinkaju numit și Mico de Noche și Martucha, este un mamifer carnivor aparținând familiei Procyonidae și care trăiește în America Centrală și în marea parte a Americii de Sud. Are o coadă puternic prehensilă și picioare care apucă bine, pentru o m ...

Langustină

Langustina este un crustaceu asemănător cu homarul, dar de talie mai mică, numit și "homar norvegian”, utilizat în gastronomie ca și creveta. Denumirea sa provine din franceză langoustine. Se comercializează, cu excepția țărilor francofone, sub d ...

Lasiopodomys brandtii

Lasiopodomys brandtii are o lungime a corpului inclusiv capul de până la 130–150 mm iar a cozii de până la 26–35 mm. Urechile sale sunt mici iar culoarea predominantă a blănii este ocru-nisipiu. Pe partea din spate a tălpii sunt fire de păr dese.

Lăcar mare

Lăcarul mare este o pasăre migratoare și cântătoare din ordinul paseriformelor, familia acrocefalidelor, răspândită în regiunile mlăștinoase, cu lacuri și bălți, bogate în vegetație din Palearctica, India și Australia. Iernează în Africa și Asia ...

Lăstun de mal

Lăstunul de mal este o pasăre insectivoră, migratoare, din familia hirundinidelor, care cuibărește în aproape toată Europă, nordul Asiei, în cea mai mare parte a Americii de Nord și în nordul Africii. Iernează în America de Sud, în Africa și în s ...

Lebădă de iarnă

Lebăda de iarnă este o pasăre migratoare din ordinul anzeriformelor, familia anatidelor cu o talie foarte mare, de culoare albă, răspândită în regiunile nordice ale Eurasiei care migrează spre regiunile temperate din sudul Europei și Asiei unde i ...

Lebădă de vară

Lebăda de vară sau lebăda cucuiată este o pasăre migratoare sau sedentară din ordinul anzeriformelor, familia anatidelor cu o talie foarte mare răspândita în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată din nordul și centrul Eurasiei, Turcia, Balc ...

Lepus coreanus

Lepus coreanus este o specie de mamifere din familia Leporidae. Este nativă în Peninsula Coreeană și în părțile învecinate din nord-estul Chinei. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat această specie ca fiind neamenințată ...

Lepus mandshuricus

Lepus mandshuricus este o specie de mamifere din familia Leporidae, găsită în China și Rusia și posibil și în Coreea de Nord. Trăiește în păduri, iar Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat-o ca fiind o specie neamenințată ...

Lepus oiostolus

Lepus oiostolus este o specie de mamifere din familia Leporidae. Este găsită în vestul și centrul Chinei, nordul Nepalului și nordul Indiei unde habitatul său specific este pajiștea montană. Are un areal larg și este prezentă în câteva arii prote ...

Lepus tibetanus

Lepus tibetanus este o specie de mamifere care viețuiește în nord-vestul Chinei și în țări adiacente acesteia. Populează pășuni și locuri cu arbuști din zone de deșert și de semideșert. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasific ...

Liliac frugivor gulerat mic

Liliacul frugivor gulerat mic este un liliac frugivor din familia pteropodide care trăiește în Africa de Vest și Africa Centrală și este probabil gazda naturală a virusului Ebola. Masculii au un guleraș de fire de păr pe partea anterioară a gâtului.

Liliac mare cu potcoavă

Liliacul mare cu potcoavă este o specie de lilieci din familia rinolofide cu un areal care se întinde din sudul Angliei spre est până în China și Japonia, iar în sud până în nordul Africii. Este cea mai mare specie din genul Rhinolophus din Român ...

Liliac mic cu potcoavă

Liliacul mic cu potcoavă este o specie de lilieci din familia rinolofide cu un areal care se întinde din Irlanda și centrul Angliei, peste Europa, până în Turkestan, la sud este întâlnit în Africa de Nord. În România este cea mai mică specie a ge ...

Liliacul cu epoleți al lui Franquet

Liliacul cu epoleți al lui Franquet este un liliac frugivor din familia Pteropodidae care trăiește în Africa Centrală și este gazda naturală a virusului Ebola.

Limnomys sibuanus

Limnomys sibuanus este o specie de rozătoare din familia Muridae. Este endemică în Filipine unde este prezentă la altitudini înalte pe Insula Mindanao. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat această specie ca fiind neameni ...

Lin

Linul, este o specie de pește de apă dulce din familia Cyprinidae care trăiește de obicei pe fundul apelor cu un curs domol. El poate fi întâlnit în toată Europa și, pe alocuri, în Asia si America de Nord.

Lipan

Lipanul este un pește dulcicol, asemănător cu păstrăvul, din familia salmonide care trăiește în zona inferioară a râurilor repezi de munte, cu apă limpede, rece și cu fundul pietros, din Europa. Trăiește și în România și Republica Moldova. Lungim ...

Lișiță

Lișița este o pasăre acvatică migratoare din familia ralide care cuibărește în regiunile temperate și calde din Europa, Asia, Africa de Nord, India, Australia, Noua Zeelandă, Noua Guinee. Este comună pe lângă lacurile și iazurile de la altitudini ...

Lopătar

Lopătarul are penajul de culoare albă cu nuanțe gălbui portocalii pe piept și pe cap. Pe ceafă are un moț format din pene mai lungi, care,când este iritat se ridică în formă de evantai. Este o pasăre de talie mare atingând înălțimea de 80 de cm. ...

Lup de pământ

Lupul de pămînt sau lupul tuku este un mamifer carnivor asemănător cu hiena care trăiește în zonele de deșert, nisipoase sau cu arbuști, din sudul și estul Africii. Lungimea cap + trunchi este de 55-80 cm; coada 20-30 cm; greutatea 8-12 kg. Longe ...